couple

За нас | The world of food and cooking

Здравейте и добре дошли в Share My Kitchen!

Нека ви представим нашия блог, създаден и поддържан от двама ни, Сергей и Борислава.

За нас това място предстaвлява продължение на нашата кухня – тук готвим заедно, четем готварски книги и споделяме опит, идеи, рецепти и преди всичко, вдъхновение. Тук посрещаме стари и нови приятели на чаша чай и сладки приказки, най-вече за храна, разбира се.

Преди да се срещнем, никой от двама ни не готвеше особено. Е, и двамата ценяхме добрата храна, имахме някакъв опит зад печката и по няколко любими рецепти. По никакъв начин не си представяхме, обаче, че ще запретнем ръкави и ще започнем да готвим и снимаме, още по-малко да пишем за храна.

sergey-2973018След като се намерихме, по-точно след първите няколко пъти заедно в кухнята, открихме, че и двамата обожаваме да прекарваме време там и да готвим! Вдъхновяваме се един друг в готвенето и писането, в експериментите и проучванията.  Накратко – обичаме заедно да правим ежедневните неща по-добри на вкус и усещане.

И двамата сме българи, живели и работили по няколко години из Европа – Сергей в Англия, а Борислава между Италия и Швейцария. Сега отново сме у дома.

Никога не сме работили като готвачи. Професията на Сергей е консултант в хотелиерството и ресторантьорството. Сега създава и управлява няколко заведения и хотелска част в нов, много красив курорт на северното ни Черноморие. Преди години е работил в кухни, и пази много добри спомени от това време.me-6463695

Борислава е психолог по професия, с опит предимно в лечението на зависимости и хранителни разстройства. Била е психолог на последните два сезона на „Сървайвър” България. В известен смисъл храната и отношенията към нея са важна тема и в професионалния и живот, разбира се, от доста по-различна перспектива.

И двамата идваме от семейства, в които храната е важна и се приготвя с много любов и грижа.  Освен споделената любов към качествената храна и радостта от експериментирането с нови рецепти и продукти, обединява ни и любопитството към всичко ядливо. Обичаме да четем книги и блогове, да готвим, ядем, пазаруваме и да пътуваме. Открихме, че всичко това е още по-забавно, когато има с кой да го споделиш, и започнахме да правим вечери със семейството и приятелите си, да говорим за храна, и да слушаме внимателно. Този блог е логичната следваща стъпка в живота ни.

Кулинарни речници: Искаме да бъдем полезни на читателите си, и вярваме, че споделянето на знания и опит обогатява всички ни. Това е основната причина да публикуваме в блога Английско-Българския Кулинарен Речник. Това е едно изключително полезно помагало, което Сергей разработи преди няколко години, но по различни причини не е издавано и не може да бъде открито никъде другаде.

Речникът е проектиран да помага на (българските) професионални готвачи, но открихме, че може да бъде много полезен и на всички страстни любители и ентусиасти в кухнята. Той обхваща повече от 2000 термина, покриващи почти всички сфери в кулинарията – от продукти и техники, през кухненско оборудване и посуда до планиране и организация на работата в професионалната кухня.

Използването на речника онлайн е абсолютно безплатно, като съдържанието му е предвидено за лична употреба. Собственик на авторските права върху кулинарния речник е Сергей. Забранено е копирането или възпроизвеждането (на цялото или която и да е негова част), по какъвто и да е начин, без писмено съгласие. Моля, изпращайте всички заявки за използването на речника (или части от него) на: contact [at] sharemykitchen [dot] com.

На базата на първия речник започнахме да разработваме други, за които също вярваме, че биха били полезни на читателите ни: Английско – Италиански кулинарен речник и Английско – Руски кулинарен речник (както и съответно Италиано – Български и Руско – Български варианти). Както вероятно си представяте, работата по тези проекти е времеемка, макар да ни помага да поддържаме езиковите си умения. За сега сме успели да публикуваме само малки части от тези речници, но работата по тях продължава. Ако имате желание да ни помогнете в тази инициатива, можете да го направите чрез коментарите под конкретния речник или на contact [at] sharemykitchen [dot] com. Благодарим ви за всички предложения и въпроси.

sergey-and-borislava-3284183Нашите рецепти: За разлика от големите сайтове – банки за рецепти, досега ние сме публикували само няколко десетки. Рецептите тук са свързани с живота ни, пътуванията и ежедневните ни интереси. Те до една са готвени, снимани и изядени от нас в нашата кухня. Любопитството ни подтиква да изпробваме много и най-разнообразни комбинации, и естествено, не всяка ни допада или се получава добре. В блога си публикуваме само онези, които са ни харесали като резултат и „работят” като съотношения и баланс на вкусовете. Тези любими рецепти приготвяме многократно, и често се оказва, че ги подобряваме и актуализираме. Разбира се, каним ви да ги опитате и да оставите коментар, ако желаете.

Предпочитаме да готвим храната си от основни продукти, и много рядко ще видите в списъка с необходими продукти нещо консервирано или полуготово. Използваме истинско масло, истинска сметана и истински яйца. Отглеждаме сами повечето си подправки, и предпочитаме да купуваме плодовете и зеленчуците си от производители, както и яйцата и месото. Понеже напоследък живеем край морето (знаем, че сме късметлии!), повечето риба купуваме от рибари.

Убедени сме, че всеки може да се научи да готви вкусно. Нашите рецепти са предназначени за всеки, които иска да прекара малко (или повече) време в кухнята, за да има качествена храна за споделяне с близки и приятели. Повечето ни рецепти са непретенциозни и не изискват особени умения. Времето за приготвяне, което изчисляваме за всяка рецепта, разбира се, може да варира  – в зависимост от уменията на готвача, от особеностите на печката и съдовете ви, но повече от всичко – от добрата организация. Рецептите тук не са непременно здравословни (в тесния смисъл) или модерни и авангардни, но пък се стремим да са разнообразни, да принадлежат към различни традиции и да използват цялото възможно богатство на продукти и вкусове.

Предпочитаме да избягваме претенциозни продукти, както и превзети, самоцелно сложни рецепти. Така че, ако търсите рецепти от висшата кухня, вероятно нашият блог не е правилното място.

Най-често нашите рецепти са адаптирани от тефтерите на майките ни, готварски книги и списания, телевизионни предавания или специализирани Интернет сайтове и фуд блогове. Понякога можем да пишем и за рецепта, която сме създали сами, вдъхновени от известни готвачи, които харесваме. Смятаме за справедливо споменаването на източника, винаги, когато това е възможно (понякога обаче разполагаме само със списък на продуктите, нахвърлян набързо в стар тефтер). Така, както ние изразяваме благодарността си към източниците си на вдъхновение, очакваме същото от всеки, който реши да публикува в собствения си сайт/блог нещо, което е видял тук.

Традиционни български рецепти: Тази секция в блога ни съществува, защото смятаме популярните български гозби за вкусни, и това не е само защото сме отгледани с тях. Искахме да направим българската кухня по-достъпна за многобройните си приятели чужденци, както и за всеки любопитен англоговорящ готвач, достатъчно безстрашен за да я пробва.

На тези рецепти са ни научили (и все още ни учат) майките ни, някои стари книги или хората, които срещаме по време на пътувания из България. Една част са добре познати от векове на всяко българско семейство, други са типични само за определени райони. Разбира се, в тази секция, публикуваме само тези, с които наистина се гордеем и приготвяме с удоволствие.

Нашите статии: Зад всяка публикувана в блога ни статия стоят дълги часове проучвания в Интернет и четене на книги, както и дълги разговори с хора, които имат желание и възможност да споделят с нас познанията си по конкретните теми. Пишейки статии, ние непрекъснато учим за кулинарния свят, и страшно много харесваме този факт. Все пак трябва да имате предвид, че тези текстове, наред с чистата информация, изразяват нашето мнение по конкретните теми, и нямат за цел да заменят професионалния съвет на специалистите.

Поддържането на двуезичен блог е достатъчно трудоемко, и тъй като ние сме автори на всеки написан ред тук, се възползваме от правата си по отношение на превода. Това означава, че текстовете в английската версия могат да се различават от българските им варианти. Разликите не са в смислово и фактологическо отношение, а по-скоро с цел да се запази стилът ни на писане, както и с желание те да са полезни и интересни на различната аудитория.

В категорията „Неща, които харесваме” споделяме доброто си впечатление от определени продукти (уреди и приспособления), които имаме и използваме. Тези статии не са платени; продуктите, за които пишем, не са ни дадени безплатно. В тази категория ще намирате само статии за инструменти и пособия, които с удоволствие ползваме и не съжаляваме, че сме купили.

Фотография: Визуалната страна на всеки елемент от живота ни и на всяко преживяване е важен и за двама ни. Повлияни сме в голяма степен от външния вид на всяко малко нещо в ежедневието ни. Като много наши приятели, и двамата сме омагьосани от фотографията от деца и снимаме оттогава.

Въпреки това, когато започнахме този блог, и двамата имахме просто малки дигитални „сапунерки”, макар и качествени. В първите дни на този блог снимахме с тях, и това без съмнение, не е трудно да се види. Започнахме да каним на вечеря приятели (с техните фотоапарати) и прекарвахме часове в планиране, пазаруване, готвене и снимане на многостепенни менюта, унищожавани заедно с удоволствие след фото-сесиите. Сестрата на Борислава – Антония, беше чест гост на подобни събития и повечето нейни снимки в блога са отбелязани. Тони много ни помогна в началото, и все още ни е много полезна с уроци и съвети как да подобрим снимането си. Разбира се, евентуалният и бъдещ принос към визията на блога е винаги добре дошъл.

Все още имаме онези непохватни, не съвсем ясни снимки, които правихме в началото. Вероятно ще ги запазим, защото те бележат напредъка ни. Междувременно вече няколко месеца страстно проучваме възможноститте на новия си Canon Eos 500D, опитвайки неуморно и безстрашно да го накараме да работи за нас.

Всички снимки и материали в секцията Рецепти на блога ни са авторски и със запазени права. Бъдете така добри да се свържете с нас на contact [at] sharemykitchen [dot] com, ако желаете да ползвате наши снимки и текстове, или части от тях.
Благодарим предварително!

Коментари: Бихме искали това да се превърне в място, където полезна и интересна информация и рецепти могат да бъдат споделяни и използвани с удоволствие. Това е нашата виртуална кухня, и ни харесва да посрещаме гости в нея. Ако имате какъвто и да е въпрос или бихте искали да коментирате статия или рецепта, наравете го чрез бланката за коментари под всеки отделен текст, или на contact [at] sharemykitchen [dot] com. Мнението ви е винаги добре дошло!

Моля, чувствайте се като желани гости тук, и помнете това чувство, докато коментирате. Не пишете нищо, което не бихте казали на домакините в техния дом. Оценяваме високо конструктивната критика и забележките, които ни помагат да ставаме по-добри. Невъзпитани или злобни коментари, обаче, не са добре дошли и в такъв случай ще бъдете любезно, но категорично изпратени до вратата. И обикновено не каним у дома досадните пътуващи търговци (спамъри).

Магазин: В английската версия на блога поддържаме магазин (Амазон), в който предлагаме някои любими наши продукти и кулинарни книги, или кухненски уреди на изгодни цени. За всяка продажба, направена от нашия магазин (или други, ясно обозначени линкове към Amazon.com, които можете да срещнете в блога), получаваме малка комисионна. Тези комисионни, както и приходите от рекламни спотове, подпомагат поддържането на Share my kitchen. Ако се интересувате от възможностите да рекламирате тук, можете да се свържете с нас чрез contact [at] sharemykitchen [dot] com.

Благодарим, че отделихте време да прочетете всичко това! Надяваме се скоро да ви видим отново.

Scroll to Top