Защо начина по който ядем е грешен, според Марк Битман | The world of food and cooking

Credit: Shutterstock

Един от хората, които ме вдъхновяват в търсенето на истината за храната, която ядем е американеца Марк Битман (Mark Bittman). Наскоро гледах една от неговите речи, в която той говори за това как начина по който се храним се отразява на живота ни и на този на околните. Видеото много ми хареса и реших да го споделя с Вас.

Битман е човек кулинар: журналист, критик, телевизионен и радио водещ, писател и кулумнист и всичко това на тема готвене и храна. Той живее в Ню Йорк и в качеството си на кулинарнен критик има кулинарна колонка в „Ню Йорк Таймс“, озаглавена „Минималистът”. Марк Битман има два уебсайта markbittman.com и howtocookeverything.com, над десет книги на тема хранене и множество телевизионни предавания и уеб-видиа, в които готви наред с професионални готвачи и сам, приготвяйки лесни и вкусни рецепти. Стилът му е хумористичен, ненатрапчив и грабващ, както в книгите, така и в предаванията.

Самият той казва за себе си: „ Аз не съм професионален готвач и никога не съм бил. И въпреки, че съм готвим рамо до рамо с едни от най-известните готвачи в света, нямам професионална кулинарна подготовка, и дори никога не съм работил в ресторант. При все това, никое от тези неща не са попречили на мисията ми да накарам хората да готвят простичка, вкусна и истинска храна.”

Във видеото (с български субтитри – много благодарности на Стоян Георгиев И Галя Кръстева), Марк Битман в много характерен за него начин, ненатрапчиво и забавно, но обосновано и с факти, кара да се замислим с какво и как се храним.

pixel-2101699

Scroll to Top