Защо е важно да се яде бавно и да се дъвче добре? | The world of food and cooking

eating-fast-300x199-4509219

Карайте я по-спокойно и не яжте като на състезание. Бързото хранене води до множествo нежелани последствия.

Всички знаем, че доброто сдъвкване на храната улеснява храносмилането ни, помага ни да не преяждаме и позволява на организма да извлече максимума полезни вещества от това, което ядем.  И все пак, влезте в което и да е заведение на обяд и само няколко минути наблюдавайте посетителите…

Това, което вероятно ще видите, са ръце, движещи се със светлинна скорост, режещи, набождащи и придвижващи неща в посока на претъпкани уста, и гърла, преглъщащи почти несдъвкана храна.

Днес всички сме заети. А ангажираните хора са експерти по ефикасност, дори когато става въпрос за хранене. Само че, когато става въпрос за това как се храним, ефикасността не е най-доброто качество.

Като начало, бързото хранене почти винаги води до преяждане. Така е, защото мозъка не е фокусиран върху процеса на хранене, а върху това стомаха да бъде напълнен. И въпреки, че сигурно сте го чували стотици пъти, ще го напомня пак – пълният стомах не праща сигнали до мозъка моментално. Едва след около 20-тина минути хранене можете да разберете дали стомаха ви е пълен или не. Само че, ако сте се хранили бързо през това време, вероятно вече е твърде късно.

Едно от най-важните неща, с които можете да улесните храносмилателната си система, е да дъвчете храната си до степен да е кашообразна маса, преди да я погълнете. Дъвченето трябва да раздробява на възможно най-малки парченца храната, така че храносмилателните сокове в организма да могат да я разградят и обработят по-лесно. Още повече, че при продължително дъвчене се отделят по-големи количества слюнка, която също съдържа храносмилателни ензими, а те са в основата на усвояването на хранителните вещества. Иначе казано, доброто сдъвкване на храната позволява хранителните вещества да бъдат по-бързо разградени и по-добре усвоени от организма. Когато храната не е добре смляна и абсорбирана, в червата настъпват процеси на разлагане и ферментация, което е почва за натрупване на различни токсини.

Ако това ви звучи твърде научно, ще ви дам още няколко причини защо бързото ядене без продължително дъвчене е не просто грозно, а вредно. Това, което се случва, когато по една или друга причина, почти наведнъж погълнете обяда си (не дай боже, вечерята), е “поредица от злополучия”. Дори преди да сте напълно завършили храненето си, започвате да оригвате. След малко стомаха ви се подува, после корема, а червата ви започват да къркорят. Почти по същото време започват киселините, за да се стигне до капака на злополучията и най-неприятното за всички – газове  в изобилни количества.

Познато ли ви звучи?

Сменяйки темата и преминавайки към по-мека форма на доводи, ще дам още един в полза на бавното хранене и продължителното дъвчене. Когато правите това, вероятно се наслаждавате повече на храната. При мен със сигурност е така. Задържайки храната в устата си по-продължително време, давате шанс на вкусовите рецептори да уловят повече аромати и вкусове, изпращайки позитивни сигнали до мозъка. Очевидно.

Можете да се научите да се храните бавно и да сдъвквате добре и това зависи изцяло от вас. По-долу споделям няколко простички трика, които помогнаха на мен.

По-малки парчета и повече анализ

За да ви е по-лесно, отхапвайте по-малки парчета  и се опитвайте да анализирате текстурата, ароматите и да се наслаждавате на това, което ядете. Постоянно се самоподсещайте да ядете бавно преди и по време на хранене.

Слагайте ножа и вилицата долу

Вероятно сте чували това много пъти – това е класическа препоръка, и работи. Да оставите приборите ви помага да се отпуснете и да се съсредоточите върху това, което вече имате в устата.

Упражнявайте се

Да ядеш бавно и да сдъвкваш добре изисква усилия. И двете стават по-лесни с времето и с упражняване. Колкото по-дълго време го правите, толкова по-лесно става.

Яжте с други “бавни”

Всички ние имаме тенденцията несъзнателно да имитираме хората около себе си. Ако се храните с “бързак” вероятно, без да си дадете сметка, ще прихванете лошия навик, поддържайки неговото темпо. За да си помогнете, поне докато свикнете с бавното хранене, опитайте да намерите бавно хапваща компания за обяд, или опитайте вие да повлияете на другите – всички ще имате полза.

Не чакайте да изгладнеете свирепо

Нищо не ме кара да ям бързо повече от това да съм прегладнял. Но рано или късно се случва да прескочите основно хранене. Един от трикове, които ми помагат в такива случаи, е да имам винаги със себе си пакетче бадеми или някакви други ядки.  Един пресен плод също може върши работа.

pixel-4605067

Scroll to Top