Гризини с риган | The world of food and cooking

Те са хрупкави и ароматни, и са перфектно допълнение към всякакви предястия, пастети и сосове. Гризините са чудесно хрумване, когато очаквате гости или за да се поглезите през дългите студени уикенди у дома, още повече, че можете да ги приготвите предварително. В добре затворена кутия или в голям плик с цип вашите гризини би трябвало да са все още апетитни и след 3-4 дни.img_3979-2640592

Порции: получават се около 36 гризини

Време за приготвяне: един час (плюс 5-6 часа за втасване)

Необходими продукти:

1 суп. лъжица (14 мл.) зехтин 1 ч.чаша (240 мл.) топло нискомаслено прясно мляко 1,5 ч.лъжичка (7 гр.) сол 2 ч.чаши (480 гр.) бяло брашно 1 ч.лъжичка (5 гр.) суха мая (или 9 гр. прясна мая) Допълнително малко зехтин и брашно за поръсване

По желание – 1 ч.лъжичка сух риган, или други сухи подправки по ваш вкус

Приготвяне:

Ако използвате суха мая (на малки гранули), трябва да я активирате, преди да я добавите към другите продукти. Това става, като маята се разтваря в малко топла вода или мляко. Уверете се, че течността е около 37 C ͦ – можете да го направите със същия тест, с който се проверява темпертурата на млякото на бебетата – капка върху вътрешната страна на китката или свивката на лакътя трябва да се усеща топла, но не гореща. Разбъркайте добре и оставете настрана. Цялата смес трябва да се разпени до няколко минути.

Прясната мая (продавана обикновено като малко кубче), трябва само да се разтроши на малки парченца, за да може по-лесно да се разтвори в сместа.

Брашното трябва да се пресее. Можете да приготвите тестото с помощта на кухненски робот. За целта сложете първо твърдите, а после течните продукти в купата, и обработвайте с приставките за тесто на бавна скорост за около 6-7 минути.

Разбира се, можете да замесите тестото и на ръка. В този случай пресейте брашното заедно със солта в голяма купа. Втрийте прясната мая в брашното, така че да стане на много малки парченца. Направете кладенче в средата и добавете в него млякото, разтворената суха мая, ако използвате такава, а след това и олиото и подправките. Разбъркайте с дървена лъжица, докато е възможно, а после омесете тестото на ръка за около 5-10 минути.

В края на месенето тестото под ръцете ви трябва да е меко и еластично.

Оформете тестото на топка и го намажете със зехтин. Сложете го в купа и покрийте с със стреч фолио. Аз имах доста време, така че оставих тестото да втасва в хладилника за около 5-6 часа. Разбира се, можете да ускорите процеса, като сложите купата на топло, в случай, че бързате. Например във фурната на най-ниската температура (около 60 С) тестото ще удвои обема си за около час.

Когато тестото втаса, омесете го отново за няколко минути, за да изкарате въздуха. С добре намазнени ръце разделете на 8 топки и, отново покрити със стреч фолио, ги оставете да починат 10-15 минути. Междувременно можете да приготвите тавите (аз имах нужда от две). Намажете ги леко с олио, или ги покрийте с хартия за печене.

Вземете първата топка тесто, върху леко набрашнена повърхност разточете с точилка, докато получите доста плосък диск (около 3 милиметра).

С остър нож нарежете ленти от разточеното тесто, дълги около 15 см и широки около 1,5 см. Завъртете всяка лента с двете длани по повърхността в  обратни посоки, така че да се усуче стегнато. Продължете по същия начин с останалото тесто. Наредете готовите усукани пръчици в тавите с малко разстояние между тях.

Печете в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути, докато станат златисти. Аз ги слагам на едно-две нива под средата на фурната, но изглежда всички печки са различни, така че преценете спрямо вашата. Извадете гризините от фурната и ги оставете да се охлаждат на решетка.

Scroll to Top