Вие сте това, което ядете | The world of food and cooking

„Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си..”.- Жан Антелм Брия-Саварен

Изглежда много хора имат мнение относно това, какво е да се храниш добре. При все това непрекъснато виждам хора, на които сякаш им е все едно какво слагат в устата си – не се хранят здравословно, не си купуват продукти според сезона, не си готвят хранителна и разнообразна храна и като цяло не личи да се наслаждават на храната.. все неща, които са част от това, което определя доброто хранене.

Темата за доброто хранене, в това число правилното хранене, удоволствието което човек може и трябва да получава от храната и подобни, ме вълнува и често си мисля по тези въпроси. Чел съм много книги по темата, разговарял съм с много хора – лекари, ресторантьори, готвачи, приятели… Наблюдавам какво купуват и ядат хората – страшно ми е интересно. Надничам, например, в кошницата на човека до мен, когато съм на опашката в супермаркета. Или да гледам какво си взимат хората на закуска от блок масата, когато съм отседнал в хотел.

you-are-what-you-eat-4852360

Вие сте това, което ядете… Фото: www.rj-studio.com

Аз не съм диетолог или нутриционист, нито съм лекар. Затова няма да ви давам научни определения и съвети как да се храните, за да сте здрави и да живеете с орлите. Тук няма да намерите новата „чудо диета”, с която ще свалите 20 кила за 2 месеца.

Аз просто ще задавам въпроси, с които се надявам да ви накарам да се замислите какво ядете. Също, ще споделям моята гледна точка за това какво и как ядем. Какво аз считам за добро хранене, и какво правя, за да си го осигуря, без да прекарвам целия си ден в кухнята.

Това, което имам предвид под добра храна, покрива няколко направления – от яденето на храна, приготвена от продукти според сезона и консумирането на свежа и прясно приготвена храна, до готвенето в къщи (като обратното на това да си купуваш замразена пица) и много други неща, за които ще пиша в следващите постинги.

Често хората спорят, че яденето на добра храна струва скъпо и не всеки може да си го позволи. Според други, да ядеш добра храна не е съвсем реално постижимо с нашия забързан и напрегнат начин на живот. И двата аргумента имат доза основание. И все пак смятам, че има много неща, които са по силите ни, за да се храним по-добре и ядем хубава храна. И най-вече, да получаваме ползи и удоволствие от храната.

Ще ми е интересно да чуя и вашето мнение, пишете какво мислите по въпроса.

pixel-3272713

Scroll to Top