Ананасово – прасковена гранита | The world of food and cooking

pineapple-peach-granita-6931421Напоследък доста се занимавах с печива, редувайки нови открития с добре познати стари класики. Навлизайки в най-горещите дни на лятото, обаче, жадуваме за леки и свежи десерти, като домашен сладолед, например. И понеже не разполагаме с машина за сладолед, ми трябваше алтернатива… А купищата свежи плодове по пазарите дадоха допълнителен тласък на кулинарното ни вдъхновение в посока на сорбе или гранита.

Макар да не съм напълно сигурна, че разбирам разликата между сорбе и гранита, в случая това е маловажно. Най-важното беше, че изглежда намерих нашия летен десерт, който ми дава и възможността да изпробвам всички комбинации от плодове, които ми хрумнат. За това семпло плодово лакомство нямате нужда от специални модерни машини, а само от плосък съд с капак, фризер и вилица (е, и от блендер също). Гранитата представлява смес от плодов сок (или нектар), вода и захар и за няколко часа с минимални усилия можете да имате кадифен и свеж плодов десерт, с много по-малко калории от който и да е сладолед. А най-доброто е, че с малко фантазия можете да забъркате невероятно разнообразни комбинации. Добавете малко подправки, използвайте различни видове захар или меласа, добавете малко ликьори получавате различен десерт всеки път!

pineapple-granita-2-2423191Порции: 6-8

Време за приготвяне: 4 часа до сервиране, 15 минути ефективно приготвяне
Необходими продукти:

Малък добре узрял ананас, обелен и почистен и нарязан на кубчета* 2 средно големи праскови, нарязани на дребно 2/3 чаша вода 1/3 чаша захар

Сокът от половин лимон

*За гранитата можете да използвате и консервиран ананас. В този случай използвайте сока от консервата вместо вода.

Приготвяне:

Загрейте водата със захарта в малка тенджерка на среден огън. Оставете, докато захарта се разтвори, без да бъркате и на бавен огън сгъстете сместа наполовина. Свалете от огъня и оставете да се охлади.

В блендер смесете парченцата ананас и праскова, сиропа и лимоновия сок. Бъркайте, докато сместа стане гладка.

Изсипете сместа в плосък съд, сложете капак или фолио и сложете във фризера. В зависимост от температурата му това може да отнеме между час и половина и 3 часа. От време на време остъргвайте сместа с вилица – така тя трудно ще се превърне в една единствена буца плодов лед.

Ако случайно пропуснете момента и сместа вече е много втвърдена, можете да разбиете всичко в блендера и да го замразите отново за ½ час.

Сервирайте в индивидуални чашки, гарнирана с парченца плодове и листенца свежа мента.

Scroll to Top